Åldringsvännernas lopptorg
Åldringsvänner r.f. bedriver ett lopptorg i den så kallade ”munstycksfabriken” i Södermalm, Jakobstad. Lopptorget bedrivs helt på frivillig basis och hos oss finns allt från möbler, tyger, porslin, tavlor och teknik. Pengarna från försäljningen går i sin helhet till Hötorgcentrets verksamhet.
Kontaktuppgifter
Under öppethållningstiderna (06) 724 4900
Övriga tider:
Ulf 050 313 4971
Bernt 040 098 1870
Georg 050 056 1116
Öppettider
Onsdagar: 15.00 – 19.00
Torsdagar: 15.00 – 19.00
Fredagar: 15.00 – 19.00
Lördagar: 10.00 – 14.00
Besöksadress:
Södermalmsgatan 17, Jakobstad
Vill du donera saker till Lopptorget?
Mindre föremål kan lämnas vid vår insamlingspunkt utanför Lopptorget.
Ifall du vill donera ett större föremål eller behöver hjälp att hämta större föremål från till exempel ett dödsbo erbjuder vi avhämtning. Ring under öppethållningstiderna så kommer vi tillsammans överens om en tid då vi hämtar föremålet.
På Åldringsvännernas Lopptorg
finns skatter för var och en
På Åldringsvännernas Lopptorg hittas alla möjliga föremål. Lopptorget öppnades i den gamla fabriken då den var skyddad och behövde kunna användas i sitt befintliga skick. Lopptorget drivs av ca 60 volontärer i team på 7–10 personer och alla intäkter från Lopptorget går till förmån för Hötorgcentrets verksamhet.
Lopptorgsdagarna varierar mycket. På lastbryggan lämnas saker och möblerna förs till nedervåningen och hushållsföremålen förs till köket där de sorteras och prissätts. Ibland är köket helt fullt, säger Solveig.
Georg sitter oftast vid kassan som spindeln i nätet. Kassan fungerar som kontor för hela Lopptorget. Det känns gott att göra en samhällstjänst under pensionärsåren, säger Georg.
Ofta ringer telefon 5–6 gånger per kväll och från kassan koordineras hur hämtbilden ska köra för att hämta möbler och föremål från hemmen.
Att ingen dag är den andra lik, är de alla överens om. Det är svårt att tala om hur en vanlig dag går till. Men vi har väldigt roligt och hit kommer mycket folk.
Under kvällarna hinner volontärerna oftast med en kaffepaus. De dricker kaffe i två lag för att kunna betjäna kunder under tiden.
Föremålen som finns till salu kommer alla från olika donationer. Många dödsbon har donerat saker och det är ett stort arbete att sortera, kategorisera och prissätta för att sedan sälja. Vi får in väldigt många föremål och det är det som får oss att gå runt, för några veckor sedan kom en enorm kristallkrona in, berättar Georg. Det är otroligt fint att se allt som kommer in.
Men vi har ingen personalrabatt. Eftersom inkomsterna går till välgörande ändamål är alla volontärer måna om att pengarna ska komma till rätta. Vi har så trevligt tillsammans så det räcker med det. Men varje år gör vi något roligt tillsammans, vi ordnar julfest och åker på utflykt, i somras såg Under liten Himmel, berättar Georg.
Vi brukar säga att vi far till arbetet då vi går hit. Vi jobbar 4 timmar och det är ofta full fart och ganska fysiskt tungt arbete. Men vi har så roligt, det är det bästa arbetet jag haft, säger Solveig.
Lisa är här nästan varje dag Lopptorget är öppet. Lisa kom in på volontärbanan av en händelse. Som pensionerad biologilärare är Lisas intresse för böcker stort. Hon kom till Lopptorget för att hon visste att det fanns ett stort utbud av böcker. Men hon gillade inte hur böckerna var sorterade och muttrade irriterat för sig själv. Efter en stund kände hon en hand på sin axel. Det var Georg som sa att imorgon klockan 10 kommer du hit och då får du ta dig an böckerna, berättar Lisa. Och det har Lisa gjort med största engagemang. Lisa har i många år arbetat med att organisera och kategorisera böckerna.
Några specialprojekt har vi också, berättar Lisa. Det finns så många broderitavlor som inte är så populära just nu men som någon lagt timtal av arbete på. Nu försöker vi göra en utställning där vi hyllar arbetsmängden bakom dem och framhäver skönheten i dem, berättar Lisa.
På Åldringsvännernas lopptorg finns nog något för alla. Möbler, samlarföremål, hushållsföremål och en och annan skatt.
Vill du hjälpa till?
Åldringsvännernas lopptorg bedrivs genom ett sextiotal frivilliga volontärer. Inkomsterna från lopptorget går till Hötorgcentrets verksamhet. Om du är intresserad av att hjälpa till som volontär på Lopptorget eller i någon annan verksamhet, anmäl gärna ditt intresse nedan.