Volontärer

Vad gör en volontär?

Hötorgcentret har behov för ett stort antal volontärer som tillsammans med personalen ger våra boende och dagverksamhetsbesökare en guldkant.

Som volontär kan du till exempel vara med på sångstunder, spelkvällar, läsa för någon eller fungera som ledsagare på stan eller på måndagsklubben.

Vi behöver också volontärer som vill hjälpa till på Café Solstrålen och lopptorget. Som volontär bestämmer självklart själv hur mycket tid du vill ge.

Volontärer

Maire bidrar med glada
dragspelstoner

Maire sprider glädje med sin musik. För Maire är det viktigt att fylla sina pensionärsdagar med aktiviteter. Det tar en dag att ordna i skåp och vika kläder sen behöver jag göra något annat, skrattar hon.

Hennes volontärskap började år 2012 då hon främst var brickbärare under veckosluten men sedan 5 år tillbaka är hon ett känt ansikte på Hötorgcentret. Inte minst i sånggrupperna där hon spelar dragspel och håller i musiken.

Jag har hittat dragspelet igen, berättar Maire. Många år stod det under hennes skrivbord då hon bodde i Helsingfors och Vasa men nu njuter Maire av att få spela och utveckla sin musikalitet. Det är inte uppträdande, men nästan, säger hon. Det är också utmanande, ibland behöver jag sänka tonarten för att passa de äldre rösterna.

Maire är mån om att det ska finnas en ny sång varje gång, men det har nog hänt att hon blivit tillsagd då hon haft för många nya låtar. Vi vill sjunga det vi kan, säger många. Så visst blir det många klassiker. Maire är också mån om att sångerna inte ska gå så mycket i moll, även om det går mot den finska folksjälen. Det är viktigt att de äldre ska känna glädjen musiken, säger Maire.

Ninas pidroklubb ger guldkant

Varje fredag samlas Pidro-spelarna på Hötorgcentret. Många kommer hit med taxi för att spela varje fredag. Som mest är vi 12 personer som spelar Pidro på fullaste allvar. Nina är en aktiv volontär och hennes skötebarn är Pidro-fredagarna.

Nina ansvarar i första hand för det praktiska, men visst kan hon också spela Pidro. Hon hoppar in och spelar då lagen är ojämna och det händer sig faktiskt också att hon vinner. I Pidrogruppen är det tillåtet att göra fel, framhåller Nina. Ingen blir heller sur om de förlorar. Och vi hinner också ventilera annat under Pidro-spelen.

Nina gör också volontärarbete på andra sätt. För Nina är det viktigt att bidra med guldkant. Hon tycker det är viktigt att lyfta fram allas förmågor. När de ordnar café Solstrålen, ett café för minnessjuka är det de minnessjuka själva som bakat. Att skala äpplen till en äppelpaj kan gå lätt som plätt för en minnessjuk dam. Hantverket sitter i händerna och det är viktigt att vi tar tillvara alla förmågor så att alla får känna att de bidrar, säger Nina.

Gisa vill få fler att hjälpa

Gisa bestämde strax efter att hennes mamma dog att hon ville göra en insats för de äldre. Gisa är regelbundet på plats på Hötorgcentret och går ut på promenader med de som bor på Villa Rosalie. Det är jag som tar hand om vardagsmotionen, berättar Gisa. Sen kommer många andra in och då får de bidra med att ge de boende upplevelser, guldkanten. Många behöver hjälp då de går till parken, till affären eller till församlingshemmet. På sommaren kanske vi behöver någon som följer med och äter glass eller och i juletid någon som går med på julmarknad, säger Gisa.

Hon uppmanar alla som har en timme över att också ställa upp. Om du har en timme att ge någon kan du förändra så mycket i den personens liv. Vi behöver volontärer här på Hötorgcentret men Gisa framhåller att du kan gå vart som helst och erbjuda din hjälp. Du kan hälsa på en släkting, gå ut och gå med en granne eller hjälpa praktiskt på många olika sätt. Det är lätt att ta kontakt med ett hem nära dig eller en vän eller släkting.

Om vi är många som gör lite får vi mycket gjort, säger Gisa.

Vill du också bli volontär?
Anmäl dig här.

Bli volontär