Vapaaehtoiset

Mitä vapaaehtoinen tekee?

Heinätorikeskus tarvitsee paljon vapaaehtoisia, jotka voivat yhdessä henkilökunnan kanssa tuoda asukkaillemme ja päivätoiminnassa kävijöille vaihtelua arkeen.

Vapaaehtoisena voit olla mukana esimerkiksi lauluhetkissä, peli-illoissa, lukea jollekin tai toimia saattajana kaupungilla tai maanantaikerhossa.

Tarvitsemme myös vapaaehtoisia auttamaan Café Solstråleniin ja kirpputorille. Vapaaehtoisena päätät luonnollisesti, kuinka paljon aikaasi annat.

Vapaaehtoiset

Maire tuo haitarin iloisia säveliä

Maire jakaa iloa musiikillaan. Mairelle on tärkeää saada täyttää eläkepäivänsä toiminnalla. Yksi päivä kuluu kaappien järjestelyssä ja vaatteiden viikkaamisessa, mutta sen jälkeen on saatava tehdä jotakin muuta, hän nauraa.

Hän aloitti vapaaehtoisena vuonna 2012, jolloin hän oli lähinnä kantamassa tarjottimia viikonloppuisin, mutta jo viiden vuoden ajan hän on ollut Heinätorikeskuksessa tuttu kasvo. Erityisesti lauluryhmissä, joissa hän soittaa haitaria ja huolehtii musiikista.

Löysin haitarin uudelleen, Maire kertoo. Se lojui monta vuotta kirjoituspöydän allahänen asuessaan Helsingissä ja Vaasassa, mutta nyt Maire nauttii soittamisesta ja musikaalisuutensa kehittämisestä. Tämä ei ole esiintymistä, mutta melkein, hän toteaa. Se on myös haastavaa, joskus joudun laskemaan sävellajia, jotta se sopii vanhemmille äänille.

Maire on tarkka siitä, että joka kerralle on uusi laulu, mutta on myös käynyt niin, että on tullut sanomista, jos uusia lauluja on ollut liian monta. Me haluamme laulaa niitä lauluja, joita osaamme, moni sanoo. Joten klassikoita tulee monia. Maire pitää myös tärkeänä, että laulut eivät ole kovin mollivoittoisia, vaikka se onkin osa suomalaista sielunmaisemaa. Ikääntyneiden on tärkeä saada tuntea musiikin ilo, Maire sanoo.

Ninan Pidro-kerho tuo kultareunuksen

Perjantaisin Pidron pelaajat kokoontuvat Heinätorikeskukseen. Monet saapuvat joka perjantai taksilla pelaamaan tänne. Enimmillään meitä on 12 Pidroa täysin tosissaan pelaavaa henkilöä. Nina on aktiivinen vapaaehtoinen ja Pidro-perjantait ovat hänen lempilapsiaan.

Nina vastaa ensisijaisesti käytännön asioista, mutta toki myös hän osaa pelata Pidroa. Hän hyppää mukaan peliin, kun joukkueiden koot eivät mene tasan ja itse asiassa hän saattaa jopa voittaa. Pidro-ryhmässä on sallittua tehdä virheitä, Nina painottaa. Kukaan ei myöskään suutu häviöstä. Ja me ehdimme myös keskustella muustakin Pidro-pelien aikana.

Nina tekee vapaaehtoistyötä myös muilla tavoin. Ninalle on tärkeää tuoda arkeenkultareunus. Hänen mielestään on tärkeä nostaa esille jokaisen taidot. Kun he järjestävät café Solstrålenin, muistisairaiden kahvilan, muistisairaat itse ovat leiponeet. Omenan kuoriminen omenapiirakkaa varten voi sujua muistisairaalta naiselta kuin tanssi. Käsityötaito on olemassa ja on tärkeää, että pidämme huolta kaikkien osaamisesta. Siten heillä on tunne, että he pystyvät osallistumaan, Nina sanoo.

Gisa haluaa saada useampia auttamaan

Gisa päätti heti äitinsä kuoleman jälkeen, että hän haluaa olla ikääntyneiden tukena. Gisa on paikalla Heinätorikeskuksessa säännöllisesti ja käy kävelyllä Villa Rosaliessa asuvien kanssa. Huolehdin heidän arkiliikunnastaan, Gisa kertoo. Tänne tulee myös monia muita ja he antavat asukkaille kokemuksia, kultareunuksen. Moni tarvitsee apua puistoon, kauppoihin tai seurakuntakotiin mennessään. Kesällä saatamme tarvita jonkun, joka lähtee mukaan syömään jäätelöä ja joulun aikaan jonkun, jonka kanssa mennä yhdessä joulumarkkinoille, Gisa sanoo.

Hän rohkaisee avuksi jokaista, jolla on tunti ylimääräistä. Jos voit antaa jollekin tunnin aikaasi, voit muuttaa paljonkin tämän henkilön elämää. Täällä Heinätorikeskuksessa me tarvitsemme vapaaehtoisia, mutta Gisa korostaa, että apuaan voi tarjota mihin tahansa. Voit käydä tervehtimässä sukulaista, mennä ulkoilemaan naapurin kanssa tai auttaa käytännön asioissa monin eri tavoin. On helppo ottaa yhteyttä lähellä olevaan kotiin tai ystävään tai sukulaiseen.

Jos meistä moni tekee vähän, saamme paljon aikaan, Gisa sanoo.

Ryhdy sinäkin vapaaehtoiseksi!

Hei, sinä mukava ja avulias kanssaihminen, joka haluat vapaaehtoiseksi! Heinätorikeskus tarvitsee vapaaehtoisia, jotka voivat auttaa eri tavoin.

Pidät ehkä lauluhetkistä, peli-illoista tai kävelylenkeistä hyvässä seurassa, tai haluat toimia saattajana maanantaikerhoon. Jos haluaisit auttaa jotakin henkilöä, ilmoita kiinnostuksestasi.

Ota yhteyttä, niin keskustelemme yhdessä kuinka paljon aikaasi voit antaa ja mitä voit tehdä. Tervetuloa iloiseen porukkaamme!

Ilmoittaudu vapaaehtoislomakkeen kautta.

Ryhdy vapaaehtoiseksi